Νέα υπηρεσία επαλήθευσης πληροφοριών (fact check) είναι πλέον διαθέσιμη στο πεδίο αναζήτησης της Google.

fact check

Όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης της Google για να αντλήσουν πληροφορίες ή για να προσθέσουν τη δική τους γνώση σε σχέση με κάποιο αντικείμενο. Είναι όμως όλα όσα γράφονται αληθινά; Ο διαχωρισμός μιας αληθινής είδησης από μια ψευδή είναι πραγματικά δύσκολος λόγω του τεράστιου όγκου πληροφοριών που δημοσιεύονται καθημερινά στο […]

Όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης της Google για να αντλήσουν πληροφορίες ή για να προσθέσουν τη δική τους γνώση σε σχέση με κάποιο αντικείμενο. Είναι όμως όλα όσα γράφονται αληθινά; Ο διαχωρισμός μιας αληθινής είδησης από μια ψευδή είναι πραγματικά δύσκολος λόγω του τεράστιου όγκου πληροφοριών που δημοσιεύονται καθημερινά στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία μια νέας υπηρεσίας από την Google που αφορά στην επαλήθευση των πληροφοριών (fact check) και έχει σκοπό να βοηθήσει το χρήστη να αποφανθεί κατά πόσο είναι αληθής η είδηση που διαβάζει.

H Google λοιπόν έδωσε αρχικά τη δυνατότητα σε εκδότες κάποιων χωρών να εμφανίζουν ετικέτα «Fact Check» ή στα ελληνικά «επαλήθευση πληροφοριών», σε ειδήσεις του Google News. Η ετικέτα αυτή τοποθετείται σε δημοσιεύματα που έχουν ελεγχθεί από τους εκδότες και από άλλους φορείς που έχουν αναλάβει αυτό το έργο. Η χρήση της ετικέτας επεκτάθηκε και πλέον τοποθετείται στην υπηρεσία αναζήτησης για όλες τις γλώσσες. Πρακτικά όποτε ο χρήστης κάνει μια αναζήτηση, στην κορυφή των αποτελεσμάτων φαίνονται τα δημοσιεύματα που έχουν αξιολογηθεί από κάποιον συνεργάτη. Αναγράφεται ο δημιουργός του δημοσιεύματος και αν μια έγκυρη πηγή έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του.

Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν είναι διαθέσιμη σε κάθε καταχώρηση ή μπορεί μια καταχώρηση να έχει ελεγχθεί από διαφορετικούς εκδότες οι οποίοι έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Σκοπός είναι μέσα από ποικίλες απόψεις ο χρήστης να αντιληφθεί με μεγαλύτερη ευκολία κατά πόσο η πληροφορία που διαβάζει είναι αληθής.