Ποια είναι τα κατάλληλα χρώματα για το website μου; Η ψυχολογία των χρωμάτων δίνει απαντήσεις.

Η επιλογή των χρωμάτων για ένα website  προκείμενου να προσελκύσει χρήστες δεν είναι καθόλου τυχαία. Η ψυχολογία πίσω από τα χρώματα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας. Ειδικότερα, το κόκκινο χρώμα στον δυτικό κόσμο συμβολίζει αγάπη, γιορτή, Χριστούγεννα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να σημαίνει προειδοποίηση για κίνδυνο. Συνήθως χρησιμοποιείται από εταιρίες […]

Η επιλογή των χρωμάτων για ένα website  προκείμενου να προσελκύσει χρήστες δεν είναι καθόλου τυχαία. Η ψυχολογία πίσω από τα χρώματα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας.

Ειδικότερα, το κόκκινο χρώμα στον δυτικό κόσμο συμβολίζει αγάπη, γιορτή, Χριστούγεννα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να σημαίνει προειδοποίηση για κίνδυνο. Συνήθως χρησιμοποιείται από εταιρίες τροφίμων διότι δημιουργεί έντονο το αίσθημα πείνας.

Το κίτρινο τραβάει την προσοχή του χρήστη γιατί δεν συναντάται εύκολα και δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας και αισιοδοξίας. Το κίτρινο χρώμα κάνει το κοινό να αισθάνεται ευχαριστημένο με την αγορά του.

Το μπλε είναι ένα χρώμα που εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και εντιμότητα. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα websites.

Το πράσινο θυμίζει φύση και γι’ αυτό χρησιμοποιείται από sites που σχετίζονται με το περιβάλλον και με δραστηριότητες στη φύση (π.χ. κάμπινγκ, ορειβασία κλπ).

Το πορτοκαλί σε κάποιους προκαλεί αίσθημα κινδύνου και επιθετικότητας ενώ για άλλους είναι συνώνυμο της ζεστασιάς και της αισιοδοξίας. Το συναντάμε συχνά στα “call-to-action” buttons.

Το λευκό συμβολίζει την τιμιότητα και τη διαφάνεια και είναι κατάλληλο για φόντο ενός website.

To μαύρο συμβολίζει κύρος και δύναμη και χρησιμοποιείται είτε σε προϊόντα υψηλής αξίας είτε σε ειδικές εκδόσεις. Προσεγγίζει με επιτυχία το ανδρικό κοινό γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την προώθηση προϊόντων τεχνολογίας ή fitness. Προσοχή όμως! Δεν έχει την ίδια επιτυχία σε ιστοσελίδες που αφορούν την υγεία ή την κοσμετολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άνθρωποι με διαφορετική εθνικότητα νιώθουν διαφορετικά συναισθήματα στη θέα του ίδιου χρώματος. Για παράδειγμα το λευκό για το δυτικό πολιτισμό συμβολίζει την αγνότητα και την τιμιότητα κάτι που δεν ισχύει στην Κίνα. Για εκείνους είναι ένα χρώμα συνυφασμένο με το πένθος και το θάνατο.

Τα χρώματα ενός website προσδιορίζουν την ταυτότητα μιας επιχείρησης. Το φούξια και το ροζ για παράδειγμα, προσελκύουν καθημερινό κοινό και υιοθετούνται κυρίως από εταιρίες που σχετίζονται με τη μόδα.

Τέλος, τα χρώματα θα πρέπει να έχουν σχέση με το προϊόν που διαφημίζεται στο site. Για παράδειγμα αν το site αφορά την παραγωγή και πώληση λαδιού, τα χρώματά του θα πρέπει να είναι σε αποχρώσεις του πράσινου όπως λαδί, προκειμένου να είναι πιο οικείο στον πελάτη, καθώς θα του θυμίζει το προϊόν που εμπορεύεται η σελίδα.