Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η υπερβολική έκθεση σε μη ασφαλή ιστοσελίδες ή σε ιστοσελίδες που δεν γνωρίζουμε ή δεν είναι ξεκάθαρο το αντικείμενο […]
Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η υπερβολική έκθεση σε μη ασφαλή ιστοσελίδες ή σε ιστοσελίδες που δεν γνωρίζουμε ή δεν είναι ξεκάθαρο το αντικείμενο και το περιεχόμενο τους μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχες εκπλήξεις ή πίσω από παράνομες και εγκληματικές πράξεις ή υποκλοπή στοιχείων αν δεν ελέγχουμε σε τι πλατφόρμες συμπληρώνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία και να πέσουμε θύμα fishing. Οι εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των συσκευών μας με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το σκοτεινό διαδίκτυο για να πουλήσουν παράνομα εμπορεύματα και υπηρεσίες ηλεκτρονικής πειρατείας ή ακόμα να χρησιμοποιήσουν μικρά παιδιά για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Βαδίζοντας στο 2019 και με την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση του διαδικτύου από την πλειοψηφία του πληθυσμού είναι πλέον γεγονός. Επειδή όμως η χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους καλό θα ήταν να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα με σκοπό την πληροφόρηση και κατ’ επέκταση προστασία μας από το έγκλημα στην ηλεκτρονική του μορφή, γνωστό ως κυβερνοέγκλημα.
Και όπως δήλωσε ο Άντρους Άνσιπ: «Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μετατρέπονται στην κύρια πηγή πληροφόρησης για τους πολίτες, συνεπώς έχουν την ευθύνη να παρέχουν ασφαλές περιβάλλον στους χρήστες τους».