Τι εννοούμε με τον όρο φιλοξενία – hosting ιστοσελίδας;

Web hosting ή φιλοξενία ιστοσελίδας ονομάζουμε τη διαδικασία με την οποία ο διαχειριστής μιας ιστοσελίδας ενοικιάζει χώρο σε διακομιστή (server) για να τοποθετήσει τα αρχεία του. Η φιλοξενία μιας ιστοσελίδας μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τον server που έχουμε επιλέξει. Συγκεκριμένα υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις: shared server: η ιστοσελίδα φιλοξενείται στον ίδιο […]

Web hosting ή φιλοξενία ιστοσελίδας ονομάζουμε τη διαδικασία με την οποία ο διαχειριστής μιας ιστοσελίδας ενοικιάζει χώρο σε διακομιστή (server) για να τοποθετήσει τα αρχεία του.

Η φιλοξενία μιας ιστοσελίδας μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τον server που έχουμε επιλέξει. Συγκεκριμένα υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

  • shared server: η ιστοσελίδα φιλοξενείται στον ίδιο διακομιστή με πολλές άλλες ιστοσελίδες που συνήθως μοιράζονται πόρους όπως επεξεργαστική ισχύ (CPU), μνήμη RAM και δίσκο. Είναι ιδανική λύση για ιστοσελίδες με μέτρια επισκεψιμότητα.
  • virtual server: πρόκειται για έναν server μεγάλων δυνατοτήτων που με ένα λογισμικό χωρίζεται σε 2 εικονικούς διακομιστές (virtual servers) όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ιστοσελίδες υψηλών απαιτήσεων. Όπως στην περίπτωση του shared server έτσι κι εδώ cpu, ram, δίσκος είναι κοινοί για όλες τις ιστοσελίδες. Παρέχει ένα αρκετά ασφαλές περιβάλλον φιλοξενίας, αλλά η απόδοση της ιστοσελίδας μπορεί να επηρεαστεί λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων στη διαχείριση υψηλών επιπέδων κυκλοφορίας (traffic spikes).
  • dedicated server: σε αυτή τη περίπτωση ενοικιάζεται ολόκληρος ο server. Δηλαδή η ιστοσελίδα φιλοξενείται σε ολόκληρο το διακομιστή (server) και χρησιμοποιεί όλους τους πόρους και τα προγράμματα.  Ο τεχνικός, ο οποίος πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις, έχει πλήρη έλεγχο και πρόσβαση στο διακομιστή ενώ η ιστοσελίδα λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση. Δυστυχώς μια τέτοια λύση έχει μεγάλο κόστος γι’ αυτό και προτείνεται σε όσους χρειάζονται μέγιστο έλεγχο και τη καλύτερη δυνατή απόδοση της ιστοσελίδας.
  • cloud server: η ιστοσελίδα μοιράζεται τους πόρους του συνόλου των διακομιστών που συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να διαχειριστούν υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας (traffic spikes). Παρόλο που ο διαχειριστής της ιστοσελίδας μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στον διακομιστή, πλήρη πρόσβαση στους πόρους τους συστήματος και τα προγράμματα έχει μόνο ο πάροχος. Να σημειωθεί ότι η φιλοξενία αυτής της μορφής είναι πιθανό να παρουσιάσει διακοπές και τεχνικά ζητήματα.

Για οτιδήποτε σας προβληματίζει σχετικά με τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Οι τεχνικοί μας είναι έμπειροι και καταρτισμένοι για να σας προτείνουν την καλύτερη λύση ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας.

 

Επιμέλεια: Μαζαράκη Χρυσούλα